Architectuur in mijn beleving


Tweeduizend jaar geleden beschreef Vitruvius architectuur als de balans tussen schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Deze drie elementen definiëren in wezen een gebouw. Een goed ontwerp vindt een balans tussen de eisen van de gebruiker, esthetiek en duurzaamheid. In de bouwpraktijk van vandaag wordt architectuur ontworpen door architecten en doorontwikkeld in samenwerking met diverse disciplines. Deze samenwerking wordt steeds  belangrijker naarmate onze gebouwen geavanceerder worden. Mijn doel als architect is om dit proces efficiënt te laten verlopen. Een goed ontwerp moet tenslotte uitgevoerd worden.

 

Beleving van de gebruiker
Een gebouw geeft je de indruk dat je ergens onderdeel van bent. Het is van belang dat een gebouw rondom de gebruiker wordt ontworpen, oog voor een menselijke schaal. Alleen op deze manier is een gebruiker in staat zichzelf in een gebouw te herkennen.

 

Eigentijdse esthetiek
Esthetiek wordt door een veelvoud aan individuen beleefd. Een goed gebouw roept heldere associaties op passend bij de identiteit van de plek en het programma. Architectuur moet constant in beweging blijven om vluchtige fenomenen te volgen. En tegelijkertijd moet ze antwoorden aan de traagheid van de traditie. Het collectief geheugen bepaald voor een groot deel hoe men architectuur beleeft.

 

Houdbare architectuur
Veel gebouwen van meer dan 100 jaar oud hebben kenmerken waar gebouwen van vandaag van dromen. Gebouwd met overmaat, duurzame materialen en een structuur die meer vormen van gebruik toelaat. Goede gebouwen worden eindeloos hergebruikt omdat ze blijvend gewaardeerd worden. Dat pleit voor houdbare architectuur, gebouwen die duurzaam gebouwd worden en flexibel te gebruiken zijn.