Drents Dorp


140 eengezinswoningen in Eindhoven

In de Eindhovense Strijp zijn in vier bouwblokken 140 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Het plan Drents Dorp is onderdeel van de zogenaamde kern van Drents Dorp. Een wijk die in de jaren twintig van de twintigste eeuw is gebouwd voor de arbeiders van Philips die uit Drenthe kwamen. De hoofdopzet van het plan omvat grondgebonden woningen met voor- en achtertuinen rondom binnenterreinen die worden gebruikt voor het stallen van auto’s. De eenvoudige bouwblokken reageren plaatselijk op de bestaande situatie waardoor het plan hecht verweven wordt in de bestaande wijk. Het bestaande tuindorp is opgebouwd uit kleinschalige rijhuizen met  langskappen die beginnen op de eerste verdiepingsvloer. De bouwblokken zijn voorzien van dwarskappen die voor een aangename geleding zorgen in de straten.

Het meest voorkomende woningtype is voorzien van een zadeldak is onder de zoldervloer uitkomt. De dakrand is veredeld tot kroonlijst waarin de dakgoot en lintramen zijn opgenomen. Hierdoor wordt de eerste verdieping geassocieerd aan de kap en reflecteert de gevel de bestaande kleinschalige tuindorpwoningen. Dit silhouet wordt afgewisseld met dwarsgeplaatste woningen die aan de voorzijde drie lagen hoog zijn. Deze accenten zijn ingezet om ritmiek en geleding aan te brengen in de straten.

De architectuur gaat een relatie aan met de tuindorpwoningen zonder kopieën van metselwerkdecoraties of kozijndetaillering. Er is een eigentijdse interpretatie gevonden die het bestaande articuleert. De noodoverstort van het platte dak is niet gezien als technische last maar als onderdeel van het ontwerp verheven tot ornament.

 

 

 

OPDRACHTGEVER
Woonbedrijf SWS-Hhvl, Eindhoven

IN DIENST VAN
biq architecten bv, Rotterdam

JAARTAL
2011-2014

WERKZAAMHEDEN
DO-BA-BE-WE
Bouwkundige uitwerking en begeleiding vanaf het voorlopige ontwerp
Architectonische begeleiding deelstudies en gevelontwerpen
Engineering en tekenwerk
Begeleiding tijdens de uitvoeringsfase