Levendig Berlijn


Hoogstedelijk wonen

De aandacht van dit afstudeerproject ging uit naar een zeer uitdagend onderwerp, identiteit in woningbouw. Een uitgebreid onderzoek is als onderlegger gebruikt voor het masterplan. Berlijn staat bekend om haar levendige en creatieve sfeer. Dit karakter is sterk vertegenwoordigd op de locatie door middel van “Kunsthaus Tacheles ‘, een culturele hotspot en ontmoetingsplek voor de kunstenaars van Berlijn.
Het plan is om deze creativiteit op te pakken en tot leven te brengen, te beginnen met een nieuw kunstcentrum in het midden van het masterplan. Aan de voorzijde van dit opmerkelijke gebouw is een grootstedelijk plein bedacht. Opgenomen in het weefsel van de stad en omgeven door een rijk gevarieerd programma van winkels, ateliers, creatieve industrie en tijdelijke woningen.

Creativiteit heeft inspiratie nodig, diversiteit is de sleutel. Van alle grote steden is Berlijn een plek waar enorm veel diversiteit wordt gevierd. Een stad waar men elkaar inspireert. Een energieke omgeving die mensen uitdaagt hun grenzen te verleggen. Het masterplan is ontworpen om levendigheid en diversiteit aan te moedigen, plaats voor een veelvoud van eigenheden.

Het stedelijk weefsel van Berlijn heeft een grove korrel, de bouwblokken zijn ten opzichte van andere steden aanzienlijk groter. De blokken kennen een zeer dichte structuur en dankzij de aaneengesloten gevels een introvert karakter. Aan de oostkant van het kunstcentrum is gekozen voor een andere benadering. In plaats van een aaneengesloten structuur van gebouwen is een dynamische ensemble gecreëerd met vrijstaande gebouwen. Het maaiveld is opgetild om ruimte te maken voor winkels en parkeergelegenheid. Het leefniveau is autoloos, de verschillende straatprofielen staan hierdoor ter beschikking aan het initiatief.

Om een gedifferentieerde gemeenschap aan te trekken zijn de gebouwen verschillend gedimensioneerd. Elk blok creëert eigen mogelijkheden die aangegrepen zijn om een serie typologieën te ontwerpen met als thema de vrijheid van de gebruiker. Aanpasbaarheid en flexibiliteit zijn ingezet om toekomstige bewoners uit te dagen hun woning volledig eigen te maken.

 

 

STUDIE
Afstudeerproject

OPLEIDING
TUDelft, bouwkunde

JAARTAL
2009-2010