Sitiolaan


Landschapsontwerp voorziet Doorn in extra nultreden woningen

Het ontwerp is geïnspireerd op de vroegere bestemming van het naastgelegen Sitiopark. De vijf portieketageflats worden in een landschappelijke omgeving gelegd. Door renovatie en landschap in samenhang vorm te geven wordt voorzien in de wens van Heuvelrug Wonen om 24 nultreden woningen te realiseren. Het ontwerp bevat ook voorstellen voor de inrichting van de binnenterreinen en de rand langs de Sitiolaan. Elk binnenterrein krijgt een eigen thema –de Heuvelrug, Kijktuin, Speeltuin en de Boomgaard. Het zou goed zijn als bewoners betrokken worden bij de ontwikkeling van deze tuinen.

De kracht van het complex ligt in de samenhang tussen de 5 woonblokken. Het ontwerp houdt die samenhang in stand. Alle woonblokken krijgen dezelfde behandeling die alleen aan de Kombos en de Van Nagel-Laan wordt aangepast op de specifieke ligging aan de rand. Diversiteit en herkenbaarheid ontstaan door de verschillende thema’s van de binnenterreinen en kleurnuances in nieuw metselwerk. Het onderscheid is subtiel, maar onmiskenbaar.

De woningen op de 1e woonlaag van blok 1-4 krijgen een gelijkvloerse ontsluiting en een groot terras aan de tuinzijde. De portieken worden aangepast en uitgebreid. De trap naar het souterrain en de bergingen komt te vervallen. In de nieuwe situatie worden de souterrains buitenom aan weerszijden van de blokken ontsloten. Dankzij een brede deur en een flauwe trap met fietsgoot zijn de bergingen met de fiets aan de hand makkelijk te bereiken. Een bijkomend voordeel is dat de doorgaande binnengang zorgt voor een tweede vluchtmogelijkheid. Aan de Kombos overbruggen ruime buitentrappen het hoogteverschil tussen het terrein en de 1e woonlaag. Daar worden geen woningen gelijkvloers ontsloten.

In het ontwerp worden alleen natuurlijke materialen gebruikt –onbehandeld hout voor de balkons, blank gelakt hout voor de nieuwe kozijnen van de portiekentrees en baksteen voor de keerwanden in het terrein en de nieuwe toegangen naar de souterrains. Het zijn materialen die goed passen bij de groene omgeving en bovendien mooi verouderen.

 

 

 

PRIJSVRAAG
Heuvelrug Wonen

IN DIENST VAN
biq architecten bv, Rotterdam

JAARTAL
2014

WERKZAAMHEDEN
Architectonisch ontwerp
Vervaardigen van presentatietekeningen