Stanleylaan


Renovatie VAM-flats Kanaleneiland Utrecht

De renovatie maakt deel uit van het integrale actieprogramma “Kanaleneiland Zuid Vernieuwt” dat de gemeenteraad van Utrecht in 2010 heeft vastgesteld. Doel is een buurt die qua woongenot en uitstraling weer 25-40 jaar meekan. Bouwkundig is ingezet op het verbeteren van de energie-prestatie en op vernieuwing binnen een “restauratieve” aanpak. Daarvoor heeft biq  in 2011 de architectonische kaders bepaald, in samenwerking met De Nijl Architecten en de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente.

Met zorg is er vormgegeven aan de principes van het Moderne Bouwen. De gevel is dan ook geen reproductie van wat ooit was, het is een vrijzinnige interpretatie met als doel de frisheid uit de zestiger jaren weer tot leven te roepen.

Met de renovatie is aan alle eisen voldaan. Het energielabel is dankzij de schilisolatie en de aanleg van vraaggestuurde ventilatie zelfs op label A uitgekomen. Voor woning en gebouw zijn de Veilig Wonen-certificaten inmiddels afgegeven. Met de aanleg van gemeenschappelijke satellietontvangst zijn de schotels uit het gevelbeeld verdwenen, hetgeen de uitstraling versterkt en het blok van zijn sociale stigma afhelpt.

De nieuwe, kunststof puien nemen de oorspronkelijke kozijnindeling over met red cedar schrootpanelen in de borstweringen. Op de gevel tussen de balkons is aan de buitenzijde gevelisolatie aangebracht, afgewerkt met krabpleister. Kleur en textuur van de krabpleister verwijzen naar de oorspronkelijke afwerking met grindgewassen beton. De balkonhekken zijn met zorg ontworpen: de strekmetalen paneelvulling combineert doorzicht met privacy en bemoeilijkt invlechten met zeil of doek. Voor de portiekentree is een naturel betonnen portaal geplaatst met een hoge luifel. Het is een robuust uitgevoerde toegang, die goed past in de karakteristiek van Kanaleneiland-Zuid.

 

 

 

OPDRACHTGEVER
Bo-ex, Utrecht

IN DIENST VAN
biq architecten bv, Rotterdam

JAARTAL
2013-2014

WERKZAAMHEDEN
VO-DO-BA-BE-WE
Architectonisch en bouwkundig ontwerp
Bouwkundige uitwerking en procesbegeleiding
Engineering en tekenwerk
Projectfotografie